Lovak története és faji szemléltetése

2012.10.09. 13:48 | joejudge | Szólj hozzá!

A lovak a történelem során rengeteg helyen állták meg a helyüket a bátorság és a kitartás színterén.Több mint 60 millió évre visszamenőleg van tudomásunk a lovak családjába tartozó élőlényekről.Kezdetekben első pár lábaikon 4-4,míg hátsó pár lábaikon csak 3-3 lábujj volt és nem volt marmagasságuk nagyobb egy ma élőkutyáénál,valamint nyakuk viszonylag rövid volt;amely valószinűleg a lombevőéletmód folytán alakulhatott ki.Később az évmilliók alatt a sűrű,erdős területeket felváltották a dűs füvű legelők,így természetesen a lovak is változtak fizikálisan: nyakuk megnyúlt,hogy kényelmesebben elérjék a fűcsomókat a földön;lombevő fogazatuk átalakult fúevővé,hogy könnyedén le tudják harapni a füvet.Marmagasságuk valamint testük méretarányosan többszörösére nőtt,lábaik erősebbek lettek;lábaikon lévő lábujjaik elcsonkultak és a fő súlyhordozó középső lábujj maradt meg,így páratlan ujjú patásként csak egy ujja van.A fizikai erő megnövelésével megnőtt az esélyük a menekülésre valamint a védekezésre a ragadozókkal szemben.

A háziasításuk több mint 4000 éve kezdődhetett,amikor először húsukért és bőrükért voltak tartva a lovak.Későbbiekben nagy hasznukat vettük teher és személyszállítás,szántás és más mezőgazdasági munkák területén is.Mára ez nem sokban változott: díjlovaglástól egészen a díjugratáson át a western lovaglásig rengeteg ügyességi versenyen vesznek részt ezek az állatok.Vannak fajta szerint beállított ló-szépség versenyek,ahol az egyes fajták jellegét vizsgálva a tökéletes példányokat keresik.Mindezek ellenére a mai napig a mezőgazdaságban is használják a lovakat trágyájukért ,szekérvontatásért ,személyszállításért.

A lovak besorolása fajtánként többféle lehet.Van amelyeket Típus szerint nevezhetünk:

-Hideg vérűnek: Észak-Európai származás,csapadékos-hűvös időjárás,erős,nagytestű lovak jellemzők,

-Meleg vérűnek:Ázsiai vadlovaktól származnak(Przsevalszki-ló)származnak,élénk,finomabb csontozatú fajta,viszont hasznosításuk széles palettát ír le,tulajdonságaik szerint hasznosítják őket

-Nemes vérűnek: Közel-keletről és Észak-Afrikából származnak, a szélsőséges időjárás miatt szívósabb,kisebb testűbb,gyorsabb lovak,melyekben ötvöződik a szépség,az elegancia és a kecsesség

-Póniknak: 150 cm marmagasságnál alacsonyabb lovakat nevezzük így.többségükben őshonos fajták (Shetlandi póni).Szívósság és öntörvényűség jellemzi őket,lábaik rövidebbek,viszont erősebbek a lovakénál.

Vannak melyeket viszont fejforma szerint csoportosítunk:

Egyenes fej: Magyar sportló ; Kosfej:Nóniusz ; Csukafej: Arab telivér; Juhfej:Arab lovak nagy általánosságban,a telivérek kivételek;Ékfej:Akhal Tekini; Disznófej:Shetlandi póni;Félkosfej:Shire

Korábban Magyarország lótenyésztési nagyhatalomnak számított.Az első állami ménest II.Ferenc József alapította 1784-ben Mezőhegyesen.Ekkor Mezőhegyesen 4 fajtát különítettek el:Nóniusz,Mezőhegyesi-félvér,Gidrán és az 1984-ben fajtaelismerést nyert Mezőhegyesi-sportló.Mára már csak 2 faj ismeretes (Nóniusz és Mezőhegyesi-Sportló),a többit más ménesekbe vegyítették.

Nóniusz

A 19. század elején az osztrákok egy francia m,énesből több fiatal mént zsákmányoltak és volt közöttük egy kiemelkedő testfelépítésű ló akit Nonius-nak hívtak.Így lett belőle Senior Nonius akit ezután Mezőhegyesre vitettek ahol több fajtájú vegyes kancákat befedezett.17 éven keresztül fedezett 368 db kancát,melyektől 79 mén és 122 kancacsikó lett. Senior Nonius nem volt szép ló,viszont a befedezett kancákkal igazi mestermű-lovakat alkottak mint alkatilag,mint szépségileg egy erős felépítésű katonai hátas és igás lófajta kialakítása volt. 15 törzsmén fia összesen száz tenyész éven keresztül fedezett Mezőhegyes –en.

A fajta az angol félvérek egyik legtestesebbike. Két típusa alakult ki, a nagy testű általában fekete mezőhegyesi, valamint a kisebb és szikárabb, többnyire pej színű hortobágyi. A sárgákat nem törzskönyvezik.Marmagassága 155-165 cm.Munkakészségéről híres. Nyugodt vérmérsékletű, nagy teljesítményre képes igásló és fogathúzó valamint nagyszerű az ugrósportban. A hobbi lótartásnál is bizonyít mint mindenes.Fajtáját jelenleg megpróbálják könnyebbé és gyorsabbá tenni, telivérek tenyésztésbe állításával. Ezek a nóniuszok már inkább a mai fogatsport szabályainak felelnek meg.Előforduló színei: fekete, barna és pej.

Címkék: lovak nóniusz nonius

A bejegyzés trackback címe:

https://lovasinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr364828662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása